INSPIRATIE // House of Vineyard

We are in an open space. We are doing something very different. And sometimes to make change, you must put yourself in uncomfortable situations.

Naar Amber Vineyard, ‘moeder’ van House of VineyardMoederHouse? House of Vineyard is het eerste huis in Nederland, gebaseerd op de ballroomhuizen in de jaren 80 in Harlem, New York. Het was in die tijd voor gays, transgenders en alles niet-hetero moeilijk om geaccepteerd te worden. Je kon je aansluiten bij een huis waar een ‘moeder’ een voorbeeldfunctie vertolkte. House of Vineyard, met aan het hoofd mother Amber ‘Ambiance’ Vineyard, is een van mijn grotere inspiratiebronnen. Ik was op het What Ish Genderevenement, bij een ballroom (bal) in het Compagnietheater te Amsterdam.

20180614 LIN Fotocredit: Lois Cohen.

Ook bij mij liep het zweet over mijn rug. Niet van het performen van de kunst van vogue, maar van het juichen, het joelen, van het uit elkaar barsten van trots tijdens een bal. Dit is een podia waar empowerment en fearlessness gevierd worden. Voor iedereen die niet past in de hedendaagse verwachtingen van geslacht, schoonheid en seksuele geaardheid. Mocht jij je afvragen hoe authenticiteit eruitziet, zo dus.

Ik ben fan. Ik ben ooit meegenomen door een vriendin die op een vogueingcursus zat. De allereerste deelnemer liep het podium op en mijn mond viel open. Het blakende zelfvertrouwen werkte besmettelijk. De aanstekelijke danspassen. De ondeugende ogen. En een zaal die uitzinnig reageerde. Hier wordt authenticiteit gevierd, schoonheid, jezelf zijn, dapper zijn. Ooit ben ook ik dapper genoeg om ook een keer het podium te betreden tijdens een ballroom. En tot die tijd juich ik, de longen uit mijn lijf. “Because if you give them energy, they will give you motherf*cking life!” Voor een sfeerimpressie van het evenement waar ik aanwezig was, zie onderstaande video.