Richard Turere: Lion Light Boy

Zie hier de ongeveer 10-minuten durende TED talk van Richard Turere.

Het verhaal is simpel. Richard, 13 jaar, uit de Maasai community is verantwoordelijk voor koeien aan de rand van het Nairobi National Park. Deze worden opgegeten door de leeuwen in het park. Richard, 13 jaar destijds, bedenkt een oplossing. Hij wil de leeuwen niet doden, maar wegjagen met vuur. Dat werkt niet. Dan plaatst hij een hek. Dat werkt ook niet. Dus gaat hij door. Tot hij per toeval merkt dat de leeuwen bang zijn voor het licht van een bewegende zaklantaarn. Hij haalt de radio van zijn moeder uit elkaar, bouwt een automatisch bewegende zaklantaarn en het probleem is opgelost. Chris Anderson, eigenaar van TED ontdekt deze jongeman en zijn verhaal en stoomt hem klaar voor het podium.

We zien een 13-jarige jongeman op het podium staan die overweldigd door het publiek en het gehele TED-circus. Zijn zenuwen maken hem stijf en werken ontwapenend voor het publiek. Pas op het einde, wanneer Chris het podium oploopt om Richard een paar slotvragen te stellen, zien we de echte Richard. Zien we een 13-jarige puber met puberdromen.

Los van een pakkend verhaal en een zeer ontwapenende spreker is de boodschap die hij vertelt ook nog eens inspirerend: zet door. Val je? Sta dan op. Faal je? Ga dan door. Bedankt Richard, voor je boodschap, je verhaal en je missie.