Richard Turere: Lion Light Boy

Zie hier de ongeveer 10-minuten durende TED talk van Richard Turere.

Het verhaal is simpel. Richard, 13 jaar, uit de Maasai community is verantwoordelijk voor koeien aan de rand van het Nairobi National Park. Deze worden opgegeten door de leeuwen in het park. Richard, 13 jaar destijds, bedenkt een oplossing. Hij wil de leeuwen niet doden, maar wegjagen met vuur. Dat werkt niet. Dan plaatst hij een hek. Dat werkt ook niet. Dus gaat hij door. Tot hij per toeval merkt dat de leeuwen bang zijn voor het licht van een bewegende zaklantaarn. Hij haalt de radio van zijn moeder uit elkaar, bouwt een automatisch bewegende zaklantaarn en het probleem is opgelost. Chris Anderson, eigenaar van TED ontdekt deze jongeman en zijn verhaal en stoomt hem klaar voor het podium.

We zien een 13-jarige jongeman op het podium staan die overweldigd door het publiek en het gehele TED-circus. Hij is letterlijk gekooid door de TED-coaching en structuur. Zijn zenuwen maken hem stijf en op momenten zelfs ongemakkelijk. Voor het publiek werkt dit juist ontwapenend. Het roept medelijden op. Pas op het einde, wanneer Chris het podium oploopt om Richard een paar slotvragen te stellen, zien we de echte Richard. Zien we een 13-jarige puber met puberdromen. Dan pas, op het laatste moment, zien we een inspirerende spreker.

Ben je zelf ook niet comfortabel met een bepaalde opzet of structuur? Vraag dan aan de dagvoorzitter of deze je wilt interviewen. Ook dat is public speaking. Alleen dan op een andere, wellicht vlottere manier.

Ga naar onze trainingen om te zien hoe jij ook een pakkend verhaal kan vertellen en een inspirerende spreker kan worden. Neem hier contact op.