Bloody Taboos

Maart 2023

Wanneer je op het punt staat het podium te betreden en de presentatie van je leven te geven, is het prettig om de wind in je rug te voelen. Met alle seinen op groen stap je zelfverzekerd het podium op, dit kan anders zijn wanneer je ergens een rood licht hebt. Zeker als het om een maandelijks terugkerend, allesoverheersend rood licht gaat.

 

Verschillende effecten

Er wordt niet veel gesproken over de effecten van menstruatie op persoonlijke prestaties. Het is een taboe, zeker, maar daarnaast is ook lastig om het in feiten te vatten. Zo gaf Leontien van Moorsel aan sterkere benen en een hogere pijngrens te ervaren tijdens haar menstruatie, Zheng Qiwen werd op Roland Garros juist uitgeschakeld door heftige menstruatie-krampen. Iedereen ervaart de effecten anders, maar dat ze er zijn is overduidelijk.

Raak je

geïnspireerd

Happy Good Talk Marco Pesch storytelling public speaking by Kirsten van Santen 8 scaled

Bekijk dan eens deze trainingen:

– Imponeren
– 1 op 1

Hoe het zit

Tijdens het eerste deel van je menstruatiecyclus, je ongesteldheid, is je testosteron- en oestrogeengehalte lager dan in andere fases van je cyclus. Dit zorgt er onder andere voor dat je minder energie hebt, ook komen hier vaak hevige emoties bij kijken. In de drie periodes die volgen neemt je energieniveau toe, bereikt het een hoogtepunt en neemt het af tot je weer bij je ongesteldheid bent. Deze fases maken dat je op elk moment in de maand je anders voelt, andere emoties beleeft en andere voorkeuren hebt. Het is als het verschil in de vier seizoenen. Dit heeft onherroepelijk effect op je persoonlijke prestaties.

MAART 23

Rekening houden met het effect dat jouw cyclus op je heeft

Werken wanneer je emoties welig tieren en je energie ver te zoeken is, voelt anders dan wanneer je stuitert van de goede zin. Is het dan verstandig om deze veranderingen te negeren en je agenda elke week vol te plannen op dezelfde manier? Wellicht is het wijzer om rekening te houden met het effect dat jouw cyclus op je heeft. Dinara Mukh vertelt in haar TedX over haar superkrachten die passen bij alle vier de fases van haar cyclus en hoe ze haar planning hierop aanpast.

Alle seizoenen in een comfortzone

Happy Good Talk wil haar deelnemers comfortabel laten zijn in elke situatie. De omstandigheden zijn hierbij leidend. Is er sprake van zenuwen, onzekerheid of zelfs angst? Bestaat het publiek uit 6 vertrouwde collega’s of sta je voor een zaal met 200 vreemden? Ben je in je winterfase en kom je achter een katheder het best tot je recht, of zit je midden in je zomer en knal je van een podium? Alles is goed, zolang je een manier vindt om comfortabel voor je publiek te staan. Alleen dan krijg jij de respons die je zoekt.

Geen geouwehoer

alleen goede verhalen