Spreken in zwaar weer

juli 2023

JULI 23

Spreken in het openbaar kan een echt feest zijn. Als je het onderwerp van buiten kent en je voelt je comfortabel op een podium, kan je stralen als je authentieke zelf en zo echte verbinding maken met je publiek. Met tenslotte, met een beetje geluk, een staande ovatie toe.
Toch lenen niet alle onderwerpen zich voor een feestje op een podium. Misschien is je publiek niet in de stemming of heb je een slechte boodschap te brengen. Zijn de regels dan heel anders? Wij denken van niet, je authentieke zelf moet altijd een belangrijk onderdeel van je toespraak zijn.

Slecht nieuws brengen aan een groep is niet eenvoudig. Er zijn veel ogen op je gericht en de druk ligt hoger dan wanneer je een eenvoudig verhaal met een positieve insteek te brengen hebt. Ook kunnen de reacties uit je publiek anders zijn dat je verwacht.
Sommigen hebben direct een reactie klaar, terwijl anderen wellicht iets langer op je boodschap moeten kauwen. Allemaal zaken die emotie los kunnen maken en waar je rekening mee moet houden bij het brengen van slecht nieuws.

“Door je emoties toe te laten in je toespraak, kom je dichter bij je publiek”

“Niet communiceren is ook communiceren” aldus de Oostenrijks-Amerikaanse psycholoog Paul Watzlawick. Toen afgelopen maand het faillissement van Van Moof werd uitgesproken bleef het bij de Amsterdamse fietsenfabrikant erg stil. Het faillissement werd
in een interne mail gecommuniceerd, ook de pers en alle klanten van Van Moof konden het hiermee doen. Dit gebrek aan communicatie heeft flink wat boze reactie teweeggebracht. Hoewel Van Moof waarschijnlijk dacht de beste manier gevonden te hebben, bleek dat hun klanten toch behoefte hebben aan wat meer tekst en uitleg.

De val van het kabinet was ook een voorbeeld van spreken in zwaar weer. In noodweer haast, iets dat het vertrouwen van het publiek niet ten goede is gekomen. In de communicatie rondom de val van het kabinet leek het voor sommige politiek leiders lastig om hand in eigen boezem te steken. 

IMG 7164 kopie min

Raak je geïnspireerd?

Ontwijkende termen als ‘gebrek aan chemie’ werden te pas en te onpas ingezet door de aftredende leiders, terwijl effectieve communicatie in tijden van nood cruciaal is.

Voor effectieve communicatie bij slecht nieuws zijn de volgende drie punten van belang. Transparantie, verantwoordelijkheid nemen en consistentie in je boodschap. Door eerlijk en open te communiceren en bereid te zijn om je verantwoordelijkheid te nemen voor fouten, kweek je vertrouwen bij je publiek en zijn ze veel eerder bereid om goed naar je boodschap te luisteren.

De belangrijkste overweging bij het brengen van slecht nieuws is echter: speel je de rol of heb je de rol. Speel je de rol van politicus, dan kan je ver blijven van alle emoties en gevoelens. Heb je de rol? Ben je de leider met echte verantwoordelijkheid en menselijkheid? Laat dit dan ook zien aan je publiek. Door je emoties toe te laten in je toespraak, kom je dichter bij je publiek. Tenslotte, als jij als spreker niks voelt, voelt je publiek ook niks.

Geen geouwehoer

alleen goede verhalen