Wereldwijd verhalen vertellen

Juni 2023

JUNI 23

Storytelling, verhalen vertellen, bestaat al sinds mensenheugenis. Het is een vorm van kunst die over de hele wereld wordt toegepast, het zit in ons DNA. Cultuur en tradities worden al eeuwenlang zo doorgegeven, verhalen vertellen zorgt voor verbinding en dit gebeurt overal.

In zakelijke presentaties worden storytelltechnieken ook steeds vaker gebruikt. Een geweldige ontwikkeling vinden wij, want het biedt een spreker de kans om een presentatie helemaal eigen te maken. Om persoonlijkheid, emotie en humor in een verhaal te verwerken en om zo impact te maken bij de luisteraar. En hoewel ook het doel van een presentatie over de hele wereld gelijk is – inspireren, informeren, overtuigen, enthousiasmeren en bekritiseren– kunnen de gebruikte technieken per land enorm verschillen.

” Het is een vorm van kunst die over de hele wereld wordt toegepast, het zit in ons DNA.”

In Europa worden presentaties vaak gegeven op basis van de inhoud. We hebben doorgaans rationele sprekers die grondig onderzoek hebben gedaan en goed zijn voorbereid. Interactie met het publiek is er wel, maar ook dit is gericht op de feiten, op cijfers en op logische argumenten. Een rondje vragen aan het eind, meer contact is er vaak niet. In Noord-Amerika gaan ze nog iets rechter op hun doel af. Interactie is een groter onderdeel van een presentatie en vragen stellen wordt tijdens de hele presentatie aangemoedigd. Ook worden hulpmiddelen zoals PowerPoint veelvuldig gebruikt en is structuur een groot goed. De planning wordt gevolgd en daar wordt niet van afgeweken.

In Aziatische landen staan presentaties vaak bol van formaliteit. De grootste autoriteit op een onderwerp toont nog steeds een diep respect voor ouderen of hoger geplaatsten in het publiek. Ook wordt minder direct gesproken, de boodschap komt met een omweg en een vleugje mystiek wordt toegevoegd aan het verhaal. Er wordt tijdens een presentatie vooral de nadruk gelegd op het tonen van expertise en het opbouwen van geloofwaardigheid. 

Happygoodtalk Johnny Talker 90

Raak je geïnspireerd?

Dit is een groot contrast met het Midden-Oosten, waar het liefst betoverende verhalen worden verteld, ook in een zakelijke presentatie. Anekdotes en metaforen worden continue ingezet om een verhaal te ondersteunen, ook wordt hier veel gespeeld met stemgebruik en lichaamstaal. Actief luisteren en luid reageren op de presentatie wordt verwacht, het geeft blijk van de interesse uit het publiek.

Als je de cultuurgedreven verschillen in presentaties leert kennen, is het makkelijker om verbinding te maken met sprekers of luisteraars uit andere windstreken. Je aanpassen aan de culturele contexten van je publiek is een goede manier om te zorgen dat jouw boodschap gehoord wordt. Toch blijft je eigen persoonlijkheid het belangrijkste punt bij het geven van een killerpresentatie. Met een gestructureerde PowerPoint presentatie, met veel handgebaren of met een overvloed aan anekdotes, als jij je verhaal vertelt op jouw manier, overtuig je jouw publiek ook op jouw manier.

Geen geouwehoer

alleen goede verhalen