Wereldwijd verhalen vertellen

juli 2023

Storytelling, verhalen vertellen, bestaat al sinds mensenheugenis. Het is een vorm van kunst die over de hele wereld wordt toegepast, het zit in ons DNA. Cultuur en tradities worden al eeuwenlang zo doorgegeven, verhalen vertellen zorgt voor verbinding en dit gebeurt overal.

Interculturele storytelling

In zakelijke presentaties worden storytelltechnieken ook steeds vaker gebruikt. En hoewel ook het doel van een presentatie over de hele wereld gelijk is – inspireren, informeren, overtuigen, enthousiasmeren en bekritiseren– kunnen de gebruikte technieken per land enorm verschillen.

In West-Europa worden presentaties vaak gegeven op basis van de inhoud. We hebben doorgaans rationele sprekers die grondig onderzoek hebben gedaan en goed zijn voorbereid. In Noord-Amerika gaan ze nog iets rechter op hun doel af. Interactie is een groter onderdeel van een presentatie en vragen stellen wordt tijdens de hele presentatie aangemoedigd. Ook wordt PowerPoint veelvuldig gebruikt en is structuur een groot goed.

Raak je

geïnspireerd

pexels antoni shkraba 5206271 2

“Verhalen vertellen zit in ons DNA”

In veel Aziatische landen staan presentaties vaak bol van formaliteit. De grootste autoriteit op een onderwerp toont nog steeds een diep respect voor ouderen of hoger geplaatsten in het publiek. Ook wordt minder direct gesproken, de boodschap komt met een omweg en een vleugje mystiek wordt toegevoegd aan het verhaal. Er wordt tijdens een presentatie vooral de nadruk gelegd op het tonen van expertise en het opbouwen van geloofwaardigheid.

JUNI 23

Dit is een groot contrast met het Midden-Oosten, waar het liefst betoverende verhalen worden verteld, ook in een zakelijke presentatie. Anekdotes en metaforen worden continue ingezet om een verhaal te ondersteunen, ook wordt hier veel gespeeld met stemgebruik en lichaamstaal. Actief luisteren en luid reageren op de presentatie wordt verwacht, het geeft blijk van de interesse uit het publiek.

Verdiep je in de culturele context

Als je de cultuurgedreven verschillen in presentaties leert kennen, is het makkelijker om verbinding te maken met sprekers of luisteraars uit andere windstreken. Je aanpassen aan de culturele contexten van je publiek is een goede manier om te zorgen dat jouw boodschap gehoord wordt. Toch blijft je eigen persoonlijkheid het belangrijkste punt bij het geven van een killerpresentatie. Met een gestructureerde PowerPoint presentatie, met veel handgebaren of met een overvloed aan anekdotes, als jij je verhaal vertelt op jouw manier, overtuig je jouw publiek ook op jouw manier.

Geen geouwehoer

alleen goede verhalen