Weg met de twijfels! Presenteren doe je met een rechte rug.

Augustus 2024

Hoewel zenuwen er soms gewoon bij horen als je voor een belangrijke afspraak of presentatie staat, zijn er trucs die je toe kan passen om die twijfels te lijf te gaan. Tips die jou de rechte rug geven die je nodig hebt om jouw presentatie zelfverzekerd te houden.

Je hebt het vast wel eens gezien. Een spreker met een goed verhaal, maar zonder de overtuigingskracht die nodig is om de boodschap overeind te houden. Je ziet het gebeuren. De onzekerheid overvalt de spreker, er wordt gestameld en gestotterd en aan het eind van het verhaal weet jij niet meer waar het nu eigenlijk over ging, omdat je werd afgeleid door de klotsende oksels van degene op het podium. Gelukkig zijn er trucs om deze onzekerheid te lijf te gaan.

Raak je

geïnspireerd

Happy Good Talk Marco Pesch storytelling public speaking by Kirsten van Santen 8 scaled

Bekijk dan eens deze trainingen:

– Imponeren
– 1 op 1

Haal de onzekerheid uit je lijf

Voor je het podium op stapt, haal je diep adem. Een keer, drie keer, misschien wel twintig keer. Precies zo vaak als nodig is om je ademhaling rustig te krijgen. Gelukt? Doe dan waar je blij van wordt. Is dat een dansje? Dans. De superhelden-pose? Doe! Voel je niet gegeneerd, iedereen heeft zo zijn of haar trucs om goed te aarden en de zenuwen uit het lijf te krijgen. Schud met je armen en benen, hurk diep en spring hoog, zoek jouw manier en maak korte metten met dit nerveuze lijf.

seo aug

Wees eerlijk, maar niet te eerlijk

‘Oh mensen, ik ben bloednerveus!’ Je kwetsbaar opstellen is goed, daar staan wij 100% achter. Er is alleen een groot verschil tussen je kwetsbaar opstellen en jezelf onderuithalen voor je goed en wel begonnen bent. Je publiek deelgenoot maken van je nervositeit kan, soms past het in je verhaal en laat je zien dat je net zo menselijk bent als iedereen. Maar begin er nooit mee. Je maakt jezelf minder belangrijk en neemt jezelf niet serieus door aan het begin direct te vertellen hoe zenuwachtig je bent. Ook neemt je publiek de twijfels van je over. Jij bent de expert, je staat niet voor niks op dit podium en je komt iets brengen. Dat moet je ownen, niet wegpoetsen. En als je eenmaal lekker op dreef bent, kan je best eerlijk zijn. Maar onthoud dat jij de autoriteit bent.

Eigenlijk is dat misschien wel zo

Door jouw tekst op te vullen met loze woorden en twijfeltaal, verliest je boodschap kracht. Woorden zoals eigenlijk, misschien en zullen tonen onzekerheid en laten zien dat je zelf ook twijfelt aan je verhaal. Wees kort en bondig. Hoe korter, simpeler en duidelijker jouw presentatie is, hoe minder stopwoordjes je gaat gebruiken. Dit kan je bereiken door je goed voor te bereiden, zodat je weet wat je gaat zeggen.

Dus neem die zelfverzekerde houding aan, zet je beide benen stevig op de grond en kijk je publiek in de ogen. Je hebt je verhaal geoefend, je komt je publiek wijzer maken. Dat is niks om twijfels bij te hebben, dat is iets om trots op te zijn. Wij zijn dat in elk geval.

We zien jou!

Geen geouwehoer

alleen goede verhalen