Tijd voor een rondje publieksetiquette

Mei 2023

MEI 23

– Waardering werkt –

Continu je eigen cheerleader aan je zijde is helemaal niet zo’n gek idee. In stressvolle situaties, tijdens moeilijke presentaties of gewoon in je dagelijkse werk, iemand die je aanmoedigt en motiveert als het even lastig is, is goud waard. Wanneer je moet presteren, hebben positieve aanmoedigingen effect op je prestaties.
Andersom werkt het overigens ook. Bij openbare optredens zoals toespraken of pitches kunnen zelfs de kleinste negatieve signalen effect hebben op jouw prestatie. Denk hierbij aan laatkomers, een ongeïnteresseerde blik op een telefoon of een schamper lachje. Het
kan je volledig uit je concentratie halen.

– Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet –

Het is tijd voor een rondje publieksetiquette. Wanneer je in het publiek zit bij een toespraak, of als toehoorder bij een presentatie aanwezig bent, is het fijn voor de spreker als je met oprechte interesse en plezier de zaal in komt. Dit wil je zelf tenslotte ook graag.
Sta open voor de spreker, laat je verrassen en doe actief mee. Met je telefoon op mute kan je je volledig concentreren op de inhoud. Dit maakt dat je lekkerder in het verhaal zit en dat heeft een direct effect op de spreker. Het geeft zelfvertrouwen en dat is de basis van elk goed verhaal. Jouw aanmoediging draagt zo bij aan een succesvolle presentatie, win-win!

“Vond je het niet leuk maar geweldig? Ga staan! Stamp met je voeten, fluit
op je vingers en joel!”

– “Zijn er nog vragen??” –

Is de spreker aan het afronden en is de presentatie bijna voorbij? Laat je dan niet verrassen door de vraag der vragen. ‘Zijn er nog vragen?’
Wees voorbereid en denk er tijdens de presentatie vast over na, want de kans is aanzienlijk dat je nog wel iets te vragen hebt. Deze belangstelling heeft een groots effect op de spreker en de zaal. Een gedeelde interesse tussen het publiek en de spreker zorgt voor een verbinding en tilt een presentatie naar een hoger niveau.

Happy Good Talk Marco Pesch storytelling public speaking by Kirsten van Santen 23 scaled

Raak je geïnspireerd?

Wil je zien wat voor effect positieve aanmoediging heeft? Check deze video en laat je verbazen.

Geen geouwehoer

alleen goede verhalen